Vinogorje


Vinogorje Komarna nastaje prvim sadnjama loze u 2008 godini i službeno nosi svoj naziv od travnja 2013.g., nalazi se na poziciji Južne Dalmacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji; na putu između Splita prema Dubrvniku 60 km prije,; radi se o relativno mladom vinogorju koje obuhvaća 82 Ha vinograda posađenih od strane 7 budućih vinarija. Radi se o skeletnom tlu, sačinjenom uglavnom od vapnenca i vrlo malo zemlje, nagiba i do 30%, sa nasadima koji se kreću od 250 m nadmorske visine pa sve do mora. Vinogradi su okrenuti prema južnoj i jugozapadnoj strani te je zbog svoje pozicije i prozračnosti kod svih proizvođača prijavljena ekološka proizvodnja. Sortiment posađenih loza u vinogorju čini 92% autohtone dalmatinske sorte (Plavac mali,Pošip,Tribidrag,Maraština,Babić) dok ostatak čine međunarodne sorte(Syrah, Chardonnay,Tempranillo,Cabernet,Viogner).

Trenutno 4 vinara vinogorja Komarna sa svojim vinima se nalaze na tržištu ( Saints Hills; Rizman; Volarević i Poljopromet); dok još tri gospodarstva čekaju svoja prva vina (Zadruge Modrozelena i Neretvasnki branitelj i OPG Deak); prva vinarija je u izgradnji i biti će dovršena do proljeća 2014g. (Rizman) dok će ostali uskoro imati svoje vinarije i kušaonice u vinogorju Komarna uz izgradnju vinske ceste u 2014 godini.

Vinarije su osnovale i svoju udrugu K7 koja ima cilj kontrolirati kvalitetu vina vinogorja Komarna i promicati zajedničke interese vinarija i razvoja ruralnog turizma ovoga kraja.

Više o vinarijama možete naći na:

www.rizman.com.hr / www.saintshills.com / www.vinogradi -volarevic.hr / www.poljopromet.hr